Viimelauantain Loton päävoitoista toinen on Raahesta. Mahtavaa, onneksi olkoon voittajalle! Aikaisemmin tänä vuonna Jokerissa tuli parinsadan voitto jollekin raahelaiselle. Todellinen päävoitto on kuitenkin tämän vuoden tilinpäätös kaupungin budjetissa. Minulla alkoi henkilökohtaisesti mennä kokonaan usko siihen, että saamme millään tavalla kaupungin taloutta mitenkään parannettua. Ainoat ratkaisut vielä jokin aika sitten näytti olevan, että leikataan palveluita. Lakkautetaan kouluja, suljetaan terveysasemia ja lomautusideoistakin huhuttiin. Nyt kuitenkin kävi toisin, yhteisöverot kopsahtivat ylöspäin ja vuosikate alkoi riittää poistoihin.

Valtiovalta on hyvin nihkeästi suhtautunut verojen keräämiseen viime vuosina. Kunnat taasen näyttävät olevan mieltyneet veroihin, haluavat niitä jopa lisää. Moni kunta nosti ensivuodeksi kunnallisveroaan. Minulla olisi oiva ratkaisu tähän ongelmaan. Valtiohan nimittäin yrittää lisätä kulutusta ja ostovoimaa veroja alentamalla. Toisin kuitenkin käy, koska kunnat korottavat kunnallisveroa rahoitusvajeessaan.

Jos yhteisöverojen jako-osuutta muutettaisiin vaikka siten, että kunnat saisivat vaikka 40 % yhteisöveroista, niin ongelma alkaisi olla ratkaistu. Vuonna 2007 yhteisövero jaetaan siten, että valtio kahmaisee 76,22 %, seurakunnat saavat öylätien ostoon 1,75 % ja kunnille jää vaivainen 22,03 %. Jos jako-osuudet olisivat valtio 60 % ja kunnat 40 % maailma olisi parempi paikka. Kirkot voivat mielestäni ostaa öylättinsä ja verovapaat punkkunsa jäsenmaksuilla (l. kirkollisverolla). Tämähän ei ole sinänsä epäreilu rahoitussysteemi, sillä yhteisöveroja tasataan myös niille kunnille, joilla ei pääomatuloja kasavattavaa yritystoimintaa ole.