Minulle ei ole oikein avautunut, että miksi puhutaan nuuskan ostaminen olevan laitonta Suomessa. Voin ihan laillisesti tilata sitä Ruotsista kunhan maksan valmisteveron Suomen valtiolle.

Tuote Kpl Kpl-hinta Välisumma
General Extra Stark Annosnuuska 2 380 SKR 760,00 SKR
 
Summa: 760,00 SKR
Toimituksen kokonaispaino 760 gramma. Nuuskapaino: 480 gramma.
1 paketti: (760 gr) 145:-
Rahtimaksu: 145,00 SKR
Toimitusmaksu: 37,50 SKR
Suomen valmistevero: 1 022,74 SKR
 
Yhteensä: 1 965,24 SKR

Tältä näytti tilausosio eräästä suomenkielisestä sivustosta. Eli hinnasta yli puolet on veroa Suomen valtiolle. Lisäksihän tässä on vielä Ruotsin verot mukana, eli on kyseessä tuplaverotus. Sinänsä tässä ei ole ongelmana se, että Suomen valtio veroa perii vaan se, että verotus on täysin suhteeton. Nuuskapurkin hinnaksi muodostuu Suomessa noin kymmenen euroa, kun tupakkaa saa vähän reilu neljään euroon aski. Lisäksi tupakkaa saa kätevästi ostaa lähikaupasta ja joka hiton limonadikojusta, nuuska pitää tilata. Tosin tähän on tulossa tiukennus röökinkin suhteen.

Asioista pitäisi voida puhua niiden oikeilla nimillä. Nuuskaan ostaminen on Suomessa laillista, mutta todella hankalaa ja kallista. Tämä on lähtökohtaisesti oikeaa päihdepolitiikkaa. Tämä kuitenkin asettaa ihmisiä varallisuuden suhteen eriarvoiseen asemaan, samoin asuinpaikan. Minä tamperelaisena opiskelijana voin kyllä repiä jostain aikaa ja lähteä pariksi päiväksi laivalle, että saan nuuskaa. Pienituloinen töissäkäyvä ihminen kauempaa laivaliikkennettä Ruotsiin ei välttämättä samaan pysty. Tämä aiheuttaa sen, että hänen on poltettava tupakkaa tai lopetettava nikotiiniharrastus. Köyhillä ei ole valinnanvaraa savuttoman nikotiiniharrastuksen suhteen. Valinnanvara on vain rikkailla.

Minä vaadin, että nuuskan valmistevero kohtuullistetaan ja asetetaan samaan suhteeseen kuin tupakassa. Muuten tämä asia ei minusta ole ongelma. Minusta saattaisi olla jopa järkevää, että tupakkakin pitäisi erikseen tilata jostain erillispaikasta.