Kävin tänään Hervannan Sanomissa jättämässä verokorttini ja päätoimittaja kertoi, että minulle olisi mahdollisesti tiedossa juttukeikka joku perjantai-ilta, aiheena Hervannan teinien yöelämä. Yöelämähän yläasteikäisillä on Hervannassa, niin kuin muuallakin, varsin villiä. Muistaahan tuon omastakin nuoruudesta, että paljon vauhdikkaampia ne silloiset illat, ainakin tuntuivat olevan, kuin nykyisen pubissa istumiset tai yökerhoissa ketkumiset. Meno ei ole varmaankaan paljoa muuttunut, eikäpä ole kerennytkään.

Monet tahot pitävät nuorten alkoholinkäyttöä ongelmana, minäkin.On kuitenkin kaksi koulukuntaa, jotka eroavat vivahteellisesti toisistaan. Toiset, niin kuin minä, pitävät nuorten alkoholinkäyttöä ongelmana. Toiset pitävät nuorten julkista alkoholinkäyttöä ongelmana. Jälkimmäiset omaavat myös lempinimen "jeesustelijat". En viittaa tällä uskonnollisiin taipumuksiin, vaan tekopyhyyteen ja ulkokultaisuuteen. Tämän jeesustelupoppoon päämissio on saada nuorten alkoholinkäyttö piiloon. Esimerkiksi Raahessa tehtävä on onnistunut vallan mainiosti.

Aikoinaan, minun nuoruudessani, yläasteikäiset jne. viettivät aikaansa kaupungin keskustassa. Poliisin valvonnan ja turvakameroiden lisäämisen siivittämänä nykyään keskustassa on lähinnä Blues Mooniin, Ginaan, tai pitsalle matkaavia aikuisia. Järjestyshäiriöitä ei juuri ole, paitsi tietenkin perinteisestä raahelaisesta tervehdyksestä "haluakkonäävittu  tapella, hä?", johtuvia.

Nuoret silti juovat. Eivät yläasteikäiset ole raitistuneet yhtään, tilanne saattaa jopa olla päin vastoin. Onhan teinienkin varallisuus vanhempien varojen kasvaessa noussut ja alkoholi halpunut. Teinejä ei kuitenkaan keskikaupungilla enää näy, paitsi joskus jossain rantapuistikossa. Nykyään tenuaminen tapahtuu vanhempien viikonlopuksi tyhjilleen, eli lapsilleen, jättämissä asunnoissa. No sehän ei tietenkään ole iso ongelma, koska ne eivät siellä häiritse ketään. No, ehkä naapureita joskus…

En tiedä miten nykyään tarkalleen on, mutta aikoinaan ainakin diskot olivat myös massoja kerääviä tapahtumia. Muistan ne monet lukiolaisten bileet, joissa työväentalo oli kuin ammuttu täyteen nuorisoa. Osa oli päissään, osa sievässä, osa selvistä päin. Hommat pysyivät hallinnassa aina, siitä vastasi riittävä järjestyksenvalvojakaarti. Viinoja kaadettiin maahan huvialueella lain määräysten mukaan. Parin ensimmäisen kerran jälkeen työväentalon edusta ei enää ollut, kuin viinasateen jäljiltä,  kun nuoret älysivät olla ottamatta juomia huvialueelle. Sen kummasti muistaa seuraavalla kerralla jättää huvialueelta pois, kun iso paha järkkäri kaataa huvijuoman asfalttiin.

Miksi nuoret, tai yleensäkin suomalaiset, juovat niin paljon. Oikeistolaiset liberaalit sanovat, että se johtuu holhouspolitiikasta. Suomessa alkoholiin suhtaudutaan kuulemma liian tiukasti. Kuitenkin, se on kova poika joka juo eniten. ”Ilo ilman viinaa on teeskentelyä”. ”Jos otat, et aja ja jos ajat, niin ilman valoja ja jalkakäytävällä”. Nämä ovat muutama alkoholinegatiivinen toteamus ahdasmieliseltä kansalta.

Suomessa suhtaudutaan alkoholin nauttimisen aiheuttamaan humalatilaan liian suvaitsevaisesti. Helppo selitys typerälle teolle on ”no mää olin kännissä”. Minusta humalatila ei ole lieventävä asianhaara vaan raskauttava tekijä. Kuitenkin, yleisessä normistossamme hyväksymme humalatilassa olevilta huonoa käytöstä, koska ”hehän ovat humalassa”. Näin toimii aikuisten maailma, joka peilautuu nuorille. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä, sanotaan. Nuorten juominen johtuu siis aikuisten antamasta maailmankuvasta, ei niinkään heistä itsestään.